Ας αγωνιστούμε για μια πόλη βιώσιμη όπου οι πολίτες της επιθυμούν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν. Μία πόλη με οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Αποκέντρωση στην πράξη


Πρόσφατα ο Νομάρχης Κοζάνης σε εκδήλωση της ΝΑ Κοζάνης παρουσίασε το έργο που έχει επιτελεστεί κατά την διάρκεια της θητείας του. Παράλληλα εκδόθηκε και έντυπο το οποίο περιγράφει αναλυτικά όλα τα έργα και τις δράσεις που έχουν προωθηθεί το τελευταίο διάστημα το όποιο μάλιστα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΝΑ Κοζάνης. Το συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνει τρία ποσά τα οποία μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση: 50 εκ. ευρώ για συμβάσεις έργων, 38 εκ. ευρώ για πληρωμές έργων και 20 εκ. ευρώ για έργα που δημοπρατήθηκαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η ΝΑ Κοζάνης έχει "διαχειριστεί" 108 εκ. ευρώ. Ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται και η ένσταση μου.

Δεν αμφισβητώ το παραπάνω ποσό καθώς δεν γνωρίζω ενδελεχώς το τι πράγματι έχει υλοποιηθεί ή έχει δρομολογηθεί προς υλοποίηση, ωστόσο διαφωνώ με την ιεράρχηση που έχει γίνει για την χρηματοδότηση των έργων. Κατά την άποψη μου ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια ενός αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης οφείλει να στεγάζεται σε άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη και επιτυχή λειτουργία του. Τα οφέλη είναι πολλαπλά με κυριότερα τα ακόλουθα: 1) παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και ενδεχόμενη διεύρυνση αυτών 2) κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους το οποίο συνεπάγεται αύξηση της αποδοτικότητας. Και τα δύο συνιστούν άμεσο όφελος προς τους πολίτες οι οποίοι αποτελούν και το target group αυτών των υπηρεσιών. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για αποκεντρωμένη διοίκηση όταν στην Πτολεμαΐδα οι υπηρεσίες της ΝΑ Κοζάνης στεγάζονται σε κτίρια άκρως ακατάλληλα για τις επιθυμητές χρήσεις.

Αποτελεί πλέον κατάντια εν έτη 2008 οι υπηρεσίες ενός σημαντικού φορέα για την περιοχή να στεγάζονται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Πόσο μάλλον όταν έχει ξεκινήσει από τις αρχές τι δεκαετίας η κατασκευή του Νομαρχιακού παραρτήματος στην νότια είσοδο της πόλης. Αναρωτιέμαι δεν υπάρχει καμία μέριμνα από πλευράς ΝΑ για την περάτωση αυτού του κτιρίου? Ανάμεσα στα 108 εκ. ευρώ που διαχειρίστηκε όλο αυτό το διάστημα η ΝΑ δεν θα μπορούσαν να δαπανηθούν ορισμένα χρήματα για την ολοκλήρωση του? Το κτίριο στην παρούσα φάση έχει περιέλθει σε πλήρη εγκατάλειψη, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια θετική εξέλιξη. Μέρα με τη μέρα καταστρέφεται από βανδαλισμούς αλλά και από την φθορά του χρόνου. Αναρωτιέμαι, τούτο το κτίριο το οποίο αποτελεί το Α και το Ω για την εύρυθμη λειτουργία της ΝΑ, δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα του κ. Νομάρχη? Γιατί αυτή η σιωπή γύρω από το συγκεκριμένο έργο? Αυτή είναι η συμπεριφορά που αρμόζει προς τους πολίτες τις Πτολεμαΐδας?

Εάν είχα την δυνατότητα ως φορέας θα απαιτούσα άμεσα απαντήσεις καθώς επίσης και καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την αποπεράτωση του κτιρίου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον αυτή η κατάσταση. Οφείλουν να πιέσουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση τόσο ο πρόεδρος του ΝΣ κ. Πλακεντάς όσο και η Αντινομάρχης κ. Φωτιάδου οι οποίοι προέρχονται από την Πτολεμαΐδα και κατέχουν υψηλά αξιώματα. Πρέπει επιτέλους να μπει επίμονα στην ατζέντα της ΝΑ το συγκεκριμένο θέμα, και ο Δήμος Πτολεμαΐδας πρέπει να παίξει επιτέλους ενεργό ρόλο. Φτάνει πια! δεν μπορεί να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να πάψουμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες των ανύπαρκτων πρωτοβουλιών του Νομάρχη και του κάθε υπεύθυνου-ανεύθυνου. Η Πτολεμαΐδα αξίζει περισσότερα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: