Ας αγωνιστούμε για μια πόλη βιώσιμη όπου οι πολίτες της επιθυμούν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν. Μία πόλη με οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Ανακολουθία λόγων και πράξεων


Δεκέμβριος 2004, δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα «Πτολεμαίος»: «24 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του 2005». Το συγκεκριμένο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα που αποδεικνύουν περίτρανα την ανικανότητα της δημοτικής αρχής του κ. Τσιούμαρη. Παραθέτω το ακόλουθο απόσπασμα: «Άλλα έργα που εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα αφορούν την ολοκλήρωση του ΕΑΚ με την κατασκευή κερκίδας, την επέκταση του Ωδείου, νέα Κοιμητήρια σε δημοτική έκταση 100 στρεμμάτων (προς την περιοχή Κουρί), κατασκευή θερινού κινηματογράφου, δημοτικού καταστήματος. Στα συνεχιζόμενα έργα περιλαμβάνονται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής αλλά και έργα που χρήζουν ολοκλήρωσης στα δημοτικά διαμερίσματα».

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε περίπου 4 χρόνια πριν. Ερωτώ τι έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα? Έχει παραδοθεί έστω και ένα από τα παραπάνω έργα που αναφέρω? Υπάρχουν απαντήσεις? Γιατί τόσες καθυστερήσεις? Παρόλα αυτά θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και να διευκρινίσω πως η επέκταση του ωδείου, οι κερκίδες στο ΔΑΚ και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Βέβαια πρόκειται περί κατάντιας 4 χρόνια μετά την ένταξη τους στα αλλεπάλληλα τεχνικά προγράμματα του Δήμου ακόμη να υλοποιούνται, παρόλα αυτά έστω και έτσι υπάρχει κάποια ελπίδα ολοκλήρωσης τους στο μέλλον.

Αναρωτιέμαι όμως, πως είναι δυνατόν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για παράδειγμα το οποίο υποτίθεται θα παραδίδονταν σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτίδη (πρ. αντιδημάρχου) το περασμένο Πάσχα, να μην έχει παραδοθεί ακόμη. Επίσης, σύμφωνα με νεότερο δελτίου τύπου ο Δήμος Πτολεμαΐδας ανακοίνωνε πως το πάρκο θα ανοίξει για τα παιδιά στα τέλη του προηγούμενου Σεπτέμβρη. Γιατί ο αυτός ο εμπαιγμός? Δεν μιλάμε για το θαύμα της αρχιτεκτονικής ή των κατασκευών που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως, μιλάμε για ένα απλό πάρκο κυκλοφοριακό αγωγής σαν και αυτά που έχουν αποκτήσει εδώ και χρόνια οι περισσότερες πόλεις στην χώρα μας. Γνωρίζω και κατανοώ το ιστορικό του έργου με τις άστοχες εργολαβίες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται όλες αυτές οι καθυστερήσεις οι οποίες αναδεικνύουν την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να διευθετήσει διαδικαστικού τύπου ζητήματα. Επίσης, εφόσον και εάν έχει ολοκληρωθεί το έργο γιατί δεν δίδεται προς χρήση στις σχολικές μονάδες τις περιοχής? Πρέπει να καθυστερήσει και άλλο η παράδοση του? Ή μήπως υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες?

Αναφορικά με την επέκταση του Ωδείου, το έργο μολονότι περιλαμβάνονταν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2005, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας προς χρηματοδότηση τον Ιούλιο του 2006. Ακόμη και αυτή την ημερομηνία να θεωρήσουμε ως ορόσημο και όχι το 2005 το έργο έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Τι έγινε λάθος? Ποια εμπόδια υπήρξαν και καθυστερήσαμε τόσο πολύ την ένταξη του έργου αλλά και την πορεία υλοποίησης του? Υπάρχουν απαντήσεις ή απλά αυτό μπορέσατε και αυτό πράξατε ως Δημοτική αρχή. Μήπως οι μελέτη για την επέκταση δεν ήταν άρτια? Μήπως το έργο δεν είχε αποκτήσει την απαιτούμενη «ωριμότητα»? Όπως και να έχει το αποτέλεσμα μετράει και στην συγκεκριμένη περίπτωση μετράει άκρως αρνητικά για την Δημοτική αρχή. Δεν είναι δυνατόν να στερείται ο τόπος απαραίτητες υποδομές για τον οποιοδήποτε λόγο.

Οι κερκίδες στο ΔΑΚ, δεν γνωρίζω σε τι φάση βρίσκονται και αν εξελίσσεται ομαλά η κατασκευή τους. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Εκτός και αν αληθεύουν τα σχόλια που ακούγονται για αστοχίες στην μελέτη του έργου, γεγονός το οποίο θέλω να πιστεύω δεν ισχύει.

Σε αυτό το σημείο θέλω να προσπεράσω τον θερινό κινηματογράφο και τα νέα κοιμητήρια που ΘΑ κατασκευαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον (ίσως προεκλογικά το 2010 να δημοπρατηθεί το έργο, αν και εύχομαι να διαψευστώ) και να εστιάσω στο «Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο». Το τι έχουμε ακούσει πια για το συγκεκριμένο έργο δεν λέγετε. Έχει καταντήσει πλέον παντελώς αδιάφορο. Χαρακτηριστικά ορισμένες φράσεις που έχουν ακουστεί από την Δημοτική αρχή παραθέτονται ακολούθως: «Κόσμημα στην είσοδο της πόλης», «Θα έχει και υπόγειο πάρκινγκ», «Θα χρηματοδοτηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» και άλλα τέτοια ευφάνταστα. Ποια είναι όμως η ουσία? Εδώ και 4 συναπτά έτη, το «έργο» περιλαμβάνεται σε όλα τα τεχνικά προγράμματα του Δήμου χωρίς να υλοποιείται τίποτα απολύτως.

Μάλιστα φέτος το αποτελειώσανε το έργο. Είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2008 η κατεδάφιση των κερκίδων στο χώρο του Γηπέδου της πόλης όπου υποτίθεται θα κατασκευαστεί το Δημαρχιακό Μέγαρο και ταυτοχρόνως συνεργεία να εργάζονται για την ανάπλαση τους? Εδώ και τόσα χρόνια οι κερκίδες εξωτερικά βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Το έτος που υποτίθεται πρόκειται να κατεδαφιστούν θυμηθήκατε να τις ευπρεπίσετε? Πραγματικά τέτοια κοροϊδία είναι ανεπίτρεπτη. Αλλά μάλλον κακώς θίγομαι, καθώς όλα τα τεχνικά προγράμματα που παρουσιάζετε τα τελευταία χρόνια στηρίζονται στο ψέμα και στην κοροϊδία.

Αλλάξτε επιτέλους τακτική και μην προσπαθείτε με πυροτεχνήματα να κάνετε μικροπολιτική. Ειλικρίνεια χρειάζεται ο κόσμος, και όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα θα σας κατανοήσει. Όταν όμως μία σχέση βασίζεται στο ψέμα και στις υπερβολές δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που το κοράκι του Ευάγγελου-Παρις , καλεί τους Μαυροπηγίοτες να αγοράσουν τα απούλητα σπιτάκια του Θεόδωρου στην Κοζάνη ,θα περιμένουμε την αντιπρόταση του «κάλου παιδιού» μας Γρηγοράκο να παρακαλά τους κατοίκους Ποντοκόμης να αγοράσουν τα «δικά του»
ATAKTOS

Ανώνυμος είπε...

http://e-ptolemeos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7250&Itemid=47
λετε να ειναι αληθεια .
Τωρα πριν το ΠΑΣΧΑ!!!!
υπαρχει και εχει
δημοσιευθη και ο
Γρηγορακος μας ....
λετε λετε

Ανώνυμος είπε...

ke o nikokirides nikokirides
http://e-ptolemeos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7270&Itemid=47