Ας αγωνιστούμε για μια πόλη βιώσιμη όπου οι πολίτες της επιθυμούν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν. Μία πόλη με οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Τι είδους ανάπτυξη επιδιώκουμε;

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η άποψη πως ανάπτυξη σε επίπεδο πόλης μπορεί να επέλθει μόνο όταν αυτή αποτελεί πρωτεύουσα ενός νομού. Μεγαλύτερο δυστύχημα όμως αποτελεί το γεγονός πως αυτή την άποψη την συμμερίζονται και άνθρωποι που υπηρετούν ως αιρετοί την αυτοδιοίκηση. Μία τέτοια προσέγγιση κατά την άποψη μου είναι τουλάχιστον ανιστόρητη και κωμική. Επίσης νιώθω πως ορισμένες φορές χρησιμοποιείται προκειμένου να καλύψει αδυναμίες και αστοχίες των αιρετών οι οποίοι επικαλούνται τέτοιου είδους δικαιολογίες προκειμένου να καλύψουν την δική τους ανικανότητα.

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως το άκρως συγκεντρωτικό σύστημα της Ελλάδας το οποίο κατ’ ευφημισμό χαρακτηρίζεται ως αποκεντρωτικό δεν ευνοεί ιδιαιτέρως τις πόλεις «δορυφόρους» που σε πολλές περιπτώσεις φυτοζωούν υπό την σκιά των πόλεων-πρωτευουσών. Αναρωτιέμαι όμως αυτό ως γενικός κανόνας πρέπει να επιβεβαιώνεται και από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους αιρετούς που τις εκπροσωπούν? Μήπως θα έπρεπε να ξεφύγουμε πλέον από το συγκεκριμένο στερεότυπο και να αναζητήσουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης? Θέτω το ερώτημα: Επιδιώκουμε μια ανάπτυξη η οποία βασίζεται σε εγκατεστημένες δομές της Δημόσιας Διοίκησης? (έδρες δημοσίων και περιφερειακών οργανισμών) ή επιδιώκουμε μια ενδογενή ανάπτυξη πέρα από εξαρτήσεις?

Θέλω να εστιάσω στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας η οποία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα πόλης που υποτίθεται στερείται διαχρονικά προς όφελος της Κοζάνης, δηλαδή της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την δική μου θεώρηση των πραγμάτων τούτο το γεγονός αποτελεί τεραστία ανακρίβεια. Η Κοζάνη αποτελεί πρωτεύουσα του νομού καθώς και της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει πλήθος δημοσίων υπηρεσιών εντός των διοικητικών της συνόρων. Αναμφισβήτητα, αυτές οι δομές μπορούν να χαρακτηριστούν από πολλούς ως φορείς ανάπτυξης για την περιοχή. Ωστόσο κατά την άποψη μου οι συγκεκριμένοι εν δυνάμει πόλοι ανάπτυξης δεν πρέπει να εποφθαλμιούνται από την Πτολεμαΐδα. Η Πτολεμαΐδα πρέπει να επιλέξει το δικό της-διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο δεν θα εξαρτάται από το πόσες δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμοί θα εγκατασταθούν στην πόλη.

Πριν κάποια χρόνια ένας καθηγητής μου με ρώτησε ποια είναι η πρωτεύουσα της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και του απάντησα χωρίς καμιά αμφιβολία το Λος Άντζελες. Τότε αυτός με διόρθωσε λέγοντας μου πως πρωτεύουσα είναι το Σακραμέντο, μια πόλη την οποία άκουγα για πρώτη φορά. Μέσα από αυτή την «ερώτηση παγίδα» κατανόησα πως ένα διοικητικό κέντρο όπως το Σακραμέντο, πρωτεύουσα της συγκεκριμένης πολιτείας, μπορεί να υποσκιαστεί από μία πόλη όπως το Λος Άντζελες ή το Σαν Φρανσίσκο. Μετά από αυτό το περιστατικό εντόπισα αντίστοιχες περιπτώσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο στην συνείδηση μου το γεγονός ότι η ανάπτυξη μιας πόλης δεν εξαρτάται από τις διοικητικές δομές που διαθέτει, αλλά από το στρατηγικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζει.

Πρέπει πλέον να καταστεί σαφές σε όλους μας πως η Πτολεμαΐδα οφείλει να ξεφύγει από αυτή την λογική και να αναζητήσει την δική της αναπτυξιακή στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες που της παρέχει η ελληνική νομοθεσία. Η ανάπτυξη θα προέλθει μέσα από καινοτόμα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα φέρουν την πόλη στο προσκήνιο. Επίσης, πρέπει να καταρτιστεί μακροπρόθεσμο τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη και τον ευρύτερο δήμο το οποίο θα αποσαφηνίζει τους στόχους, τις επιδιώξεις καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής των παρεμβάσεων. Η ανάπτυξη της πόλης μας και του δήμου μας ευρύτερα αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα για όλες τις δημοτικές αρχές ανεξαιρέτως. Ας το κάνουμε επιτέλους πράξη με τα σωστά μέσα προς όφελος αυτής της περιοχής.

Κατά την άποψη μου απαιτείται η διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης έτσι ώστε να αποτυπωθούν οι προτάσεις καθώς και οι ενδεχόμενες διαφωνίες των πολιτών επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Η απόψεις τους και οι διαφορετικές ιδέες που ενδεχομένως θα κατατεθούν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού πλάνου.

Σχεδόν πάντοτε οι πολίτες ξέρουν καλύτερα σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, αρκεί να τους δίνεται η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης. Επομένως η παραπάνω κίνηση θα αποτελούσε μια πολύ καλή αρχή για την κατάρτιση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή μας. Ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου οι πολίτες να πάρουν τον λόγο στα χέρια τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας ρώτησε κανείς;;;
http://pontokomicom.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

kala pios ine o logos pou tin briskete oli sas sto Y.P.A. den ehete embistosini sta gr.Krima.