Ας αγωνιστούμε για μια πόλη βιώσιμη όπου οι πολίτες της επιθυμούν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν. Μία πόλη με οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Γιατί μας κοροϊδεύουν?



Στις 5 Φεβρουαρίου 2008 σε δελτίο τύπου του Δήμου Πτολεμαΐδας ανακοινώθηκε περίτρανα η «επίσημη ανακοίνωση της χρηματοδότησης κατά 65% του έργου της σύνδεσης του δικτύου της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με το Ατμοηλεκτρικό σταθμό Καρδιάς» από τον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο δελτίο τύπου δεν περιλαμβάνει ουδεμία πληροφορία σχετικά με το υπό εξέταση έργο πέραν της παραπάνω φράσης που περικλείω σε εισαγωγικά (φαινόμενο περίεργο για το γραφείο τύπου του Δήμου το οποίο μας συνηθίζει σε λεπτομερέστερες περιγραφές).

Ωστόσο είναι φυσικό να μην περιλαμβάνεται καμία πληροφορία καθώς το πρόγραμμα που θα παράσχει την χρηματοδότηση δεν έχει καν ξεκινήσει. Επομένως, δεν έχει ενταχθεί κανένα απολύτως έργο όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και πανελλαδικά κανένα άλλο. Το «ΕΠ Περιβάλλον» όπως ονομάζονταν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, το οποίο μετονομάστηκε σε «ΕΠ Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» κατά την τρέχουσα, ουσιαστικά δεν έχει καν ξεκινήσει. Η κυβέρνηση βλέπετε έχει να ασχοληθεί με ουσιαστικότερα ζητήματα, από το πώς θα αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια, για αυτό το λόγο και έχει καθυστερήσει ήδη κατά ένα χρόνο την έναρξη του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, δεν θέλω να είμαι μάντης κακών και δεν αμφισβητώ παντελώς τις προθέσεις της ευελπιστώντας πως το έργο θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά αναρωτιέμαι…

Αναρωτιέμαι πως μπορεί να είναι τόσο σίγουροι εκεί στον Δήμο ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχήμα. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία έγγραφη δέσμευση (επίσημες υπογραφές ένταξης του έργου) και όταν μάλιστα ο Δήμος έχει εξαπατηθεί ουκ ολίγες φορές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε διάφορα ζητήματα, καθώς προφορικά δίνονται πολλές διαβεβαιώσεις οι οποίες όμως στην πράξη αναιρούνται. Δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα τόσα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου? Εδώ γραπτά δίνονται διαβεβαιώσεις και αθετούνται, πως επαναπαύονται σε προφορικά πυροτεχνήματα?

Κυρίως όμως αναρωτιέμαι, για ποιο λόγο εξαπατούν τους πολίτες. Είναι δυνατόν να επικαλούνται τις προφορικές διαβεβαιώσεις, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζουν ως επίσημες, επειδή τις ανακοίνωσε ποιος??? Ο Γ.Γ. του Υπουργείου. Εφόσον δεν υπάρχει επίσημη ένταξη του έργου στο νέο ΕΠ, το έργο παραμένει «ορφανό» χρηματοδοτικά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική στις διατυπώσεις της η Δημοτική αρχή. Και κυρίως να είναι ειλικρινής, το έργο δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί πουθενά, και τίποτα δεν είναι βέβαιο για την απρόσκοπτη εξέλιξη του.

Εξαιρείται ο κ. Πολυχρονίδης ο οποίος σε νεότερες δηλώσεις του πολύ σωστά αναφέρει: «Αισιοδοξώντας πως θα έχουμε και την επιχορήγηση του 65% από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ το ΕΠΠΕΡ (Δ΄ΚΠΣ)…». Φαντάζομαι, πως ξέρει για ποιόν λόγο χρησιμοποιεί την φράση «αισιοδοξώντας» και δεν είναι τυχαία. Διότι μάλλον χορτάσαμε από υποσχέσεις και στην πράξη δεν βλέπουμε τίποτα ουσιαστικό.

Κατά την άποψη μου το συγκεκριμένο έργο έχει φτάσει σε οριακό σημείο και καρκινοβατεί εξαιτίας της ανικανότητας της παρούσας δημοτικής αρχής. Παρέλαβε ένα έργο το 2003 ενταγμένο στο ΕΠΑΝ το οποίο αντί να το αξιοποιήσει έστω και με το χαμηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης, προτίμησε να το πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και να περιπέσει σε ένα κυνήγι ευνοϊκότερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Είναι δυνατόν να πετάς έστω και το 35% για το τίποτα, μεταθέτοντας τόσο το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου αλλά και δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον του? Τι έχει επιτευχθεί 6 χρόνια μετά αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο? Δάνεια, κατεύθυνση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης στο συγκεκριμένο έργο…και άλλες τέτοιες «έξυπνες» κινήσεις.

Και καλά να μας εξαπατούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, το οποίο είναι ανεπίτρεπτο ως γεγονός, αλλά να μας εξαπατά και η δημοτική αρχή? Υποτίθεται πως το επίπεδο των Δήμων και των Κοινοτήτων αποτελεί το ποιο κοντινό προς τους πολίτες επίπεδο εξουσίας. Το πιο άμεσο μέσο έκφρασης της βούλησης των πολιτών. Πως είναι δυνατόν να τον εξαπατά αυτό τον κόσμο η δημοτική αρχή? Γιατί προσπαθούν να μας πείσουν πως το έργο εξελίσσετε ομαλά ενώ τίποτα ακόμη δεν είναι βέβαιο. Όχι μόνον το 65% δεν είναι διασφαλισμένο, αλλά και τα υπόλοιπα χρήματα ακόμη αναζητούνται. Ένα κολοσσιαίο έργο όπως λένε συχνά στο γραφείο τύπου το δήμου μας, είναι αμφίβολο δυστυχώς αν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pali ke avto
to isitirio sto dimotiko kolimbitirio kani 5 Euro
ston Pantelidi 3 ke me bira
Me ta hrimata avta ta epipleon mipos leo kani kakatsia stin poli mas?