Ας αγωνιστούμε για μια πόλη βιώσιμη όπου οι πολίτες της επιθυμούν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν. Μία πόλη με οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2007

Συνέχεια επί του ζητήματος

Αφού λοιπόν ανακινήθηκε από τα ΜΜΕ το θέμα της απένταξης έργων της Τηλεθέρμανσης από το ΕΠΑΝ, έσπευσαν από τον Δήμο Πτολεμαΐδας να δώσουν την δική τους εκδοχή, η οποία σαφέστατα παρουσιάζει το συγκεκριμένο γεγονός ως «ευχάριστη εξέλιξη» για την ομαλή εκτέλεση των έργων. Ωστόσο αναρωτιέμαι για το πόσο υποβαθμισμένης νοημοσύνης μας θεωρούν οι εκάστοτε Δημοτικοί άρχοντες και οι διοικήσεις που διορίζουν στις Δημοτικές επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά τονίζεται στο Δελτίο Τύπου πως «Από τις επαφές αυτές επιτεύχθηκαν συνεννοήσεις και επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα άμεσης ένταξης του συνόλου του έργου στον Αναπτυξιακό Νόμο». Είναι δυνατόν να καθησυχάζουν τον κόσμο επικαλούμενοι προφορικές αναφορές; Για ποιόν λόγο δεν παρουσίασαν απτά στοιχεία, γραπτές διαβεβαιώσεις ή οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε εχέγγυο για την ένταξη του έργου στον Αναπτυξιακό νόμο; Για ποιόν λόγο επίσης θα πρέπει να πιστέψουμε τούτες τις διαβεβαιώσεις όταν πριν 1,5 χρόνο περίπου αναφέρονταν στην τεράστια επιτυχία του Δημάρχου προσωπικά, «μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες τόσο της Δημοτικής αρχής, όσο και προσωπικά του Δημάρχου Πτολεμαΐδας και Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ κ. Τσιούμαρη Γρηγόρη», θα ολοκληρώνονταν το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα της Τηλεθέρμανσης, το οποίο αναφέρονταν κύρια στο υπό εξέταση έργο.
Σαφέστατα η ένταξη του έργου στον Αναπτυξιακό νόμο παρέχει ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης αφού το ποσοστό σε σχέση με το ΕΠΑΝ αυξάνεται από το 35% στο 40%. Ωστόσο αυτό ως γεγονός δεν αποτελεί πανάκια για την Δημοτική αρχή η οποία από τις δικές τις αστοχίες «έχασε» την προερχόμενη από το ΕΠΑΝ χρηματοδότηση, η οποία σημειωτέων εγκρίθηκε από τα τέλη του 2002.
Επιπρόσθετα σε άλλο σημείο του Δελτίου τύπου αναφέρεται πως «αποτελεί συνετή επιλογή και πράξη ευθύνης της Διοίκησης της ΔΕΤΗΠ» η συγκεκριμένη απόφαση η οποία λήφθηκε «οικιοθελώς». Είναι δυνατόν να διατυπώνονται τέτοιες εκφράσεις; Η διαχειριστική αδυναμία μπορεί να μεταφρασθεί ως πράξη ευθύνης; Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση των 5 ετών για την υλοποίηση του έργου; Η ΔΕΗ και σε αυτή την περίπτωση; Ασφαλώς αναλογεί και στην ΔΕΗ ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης η οποία σε πληθώρα ζητημάτων εμπαίζει την τοπική κοινωνία, εντούτοις θεωρώ πως ο Δήμος Πτολεμαΐδας δεν είναι αμέτοχος ευθυνών, και μάλιστα του αναλογεί τεράστιο μερίδιο ευθύνης.
Παρακάτω αναφέρεται πως η οριστική απάντηση της ΔΕΗ για το ποιες μονάδες θα τροφοδοτήσουν την Τηλεθέρμανση δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2007. Τότε για ποιόν λόγο τον Δεκέμβριο του 2005 ανακοινώθηκε περίτρανα από τον Δήμο η επιστολή του κ. Μανατιάκη; Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν, είτε εμπαίζει τους πολίτες η ΔΕΗ, είτε ο Δήμος Πτολεμαΐδας, το οποίο αποτελεί δυσμενέστερο ενδεχόμενο. Εάν συμβαίνει η πρώτη περίπτωση και οι όποιες δυστοκίες οφείλονται στην ΔΕΗ για ποιόν λόγο τούτη την φορά να φανεί αξιόπιστη ως προς τον Δήμο Πτολεμαΐδας και στις δεσμεύσεις που υποτίθεται έχει δώσει.
Τέλος δεν είναι απαραίτητο να γίνεται εκτενής αναφορά στα υπόλοιπα έργα που υλοποιήθηκαν από την ΔΕΤΗΠ τα τελευταία έτη, προς παραπλάνηση του κόσμου σε σχέση με το υπό εξέταση έργο. Τούτα είναι γνωστά και αξίζουν συγχαρητήρια είτε στην Δημοτική αρχή είτε στην Διοίκηση της ΔΕΤΗΠ. Ωστόσο στο συγκεκριμένο θέμα αποδείχθηκαν ανίκανοι να το διευθετήσουν επί πέντε χρόνια και οφείλουν άμεσα να το επιλύσουν δίχως δελτία τύπου που εκθέτουν τους ίδιους εξαιτίας των αντιφάσεων που παρουσιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: