Ας αγωνιστούμε για μια πόλη βιώσιμη όπου οι πολίτες της επιθυμούν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν. Μία πόλη με οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2007

Χαμένη ευκαιρία

Δυστυχώς σε ενημερωτικό site του Νομού Κοζάνης ανακοινώθηκε η απένταξη έργων της ΔΕΤΗΠ απο το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα». Τούτο το γεγονός προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση καθώς το «κολοσσιαίο» έργο της σύνδεσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει λόγω της ελλείψεως χρηματοδοτικού προγράμματος. Εντούτοις παρά τους ισχυρισμούς της Δημοτικής αρχής περί κωλυσιεργίας της ΔΕΗ, παραμένει ακατανόητο το γεγονός πως επί πέντε χρόνια που το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠ προς χρηματοδότηση δεν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του. Όλο αυτό το διάστημα δεν θα μπορούσαν να έχουν τακτοποιηθεί οι όποιες εκκρεμότητες? Επίσης πως είναι δυνατόν να δίδεται η συγκεκριμένη δικαιολογία όταν σε φύλλο της «έγκριτης» εφημερίδας «Πτολεμαίος» της 22/12/2005, ο κ. Δήμαρχος διαβεβαίωνε τους πολίτες πως το θέμα είχε δρομολογηθεί σε όλα τα επίπεδα και ιδίως από μέρους της ΔΕΗ. Το ακόλουθο κείμενο επιβεβαιώνει τα προλεχθέντα.
"Με επιστολή του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Δ. Μανιατάκη που εστάλη στην ΔΕΤΗΠ την 5/12/2005, εγκρίνεται η παροχή θερμότητας 80 MWth προς την πόλη της Πτολεμαΐδας και επιλύεται το πρόβλημα της πλήρους τροφοδοσίας της πόλης και του μέλλοντος της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας. Η απάντηση αυτή που επιδιώκεται εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, με περισσότερες από 20 επιστολές και παρεμβάσεις του Δήμου και της ΔΕΤΗΠ προς την ΔΕΗ και επανειλημμένες συσκέψεις με την ΔΕΗ και το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα κερδήθηκε σήμερα, μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες τόσο της Δημοτικής αρχής, όσο και προσωπικά του Δημάρχου Πτολεμαΐδας και Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ κ. Τσιούμαρη Γρηγόρη και μετά από προσωπική εμπλοκή και υποκίνηση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα . Η λύση που επιλέχθηκε από την ΔΕΗ για την παραγωγή θερμότητας είναι η ανάκτηση θερμότητας από τα καυσαέρια των Μονάδων I και ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς."
Τι έγινε και ξαφνικά οι παραπάνω διθυραμβικές ανακοινώσεις διαψεύσθηκαν από τον κ. Πολυχρονίδη (αντιπρόεδρο της Τηλεθέρμανσης)? Επιπρόσθετα για να «χρυσώσει το χάπι» ο αντιπρόεδρος της επιχειρήσης επικαλέστηκε το 4ο ΚΠΣ και τον αναπτυξιακό νόμο, παραπέμποντας το έργο στις καλένδες. Ακόμη μία φορά αποδεικνύεται η ανικανότητα της Δημοτικής αρχής να διευθετήσει σημαντικά ζητήματα του Δήμου Πτολεμαΐδας. Αντ’ αυτού αρκείτε στο γεγονός ότι εισέρρευσε πακτωλός χρημάτων στην πόλη, ο οποίος όμως δεν έχει αντίκρισμα στους πολίτες. Ωστόσο ας φροντίσουν άμεσα την διευθέτηση του ζητήματος με κάθε τρόπο και μέσο χρηματοδότησης ώστε να μην χαθεί ακόμη μια ευκαιρία για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: