Ας αγωνιστούμε για μια πόλη βιώσιμη όπου οι πολίτες της επιθυμούν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν. Μία πόλη με οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Επιτέλους «Φώς» στην υπόθεση των Σχολών! Αλλά…

Τα νέα για την Πτολεμαΐδα ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστα χθες το βράδυ. Επιτέλους λήφθηκε η απόφαση ώστε να αποκτήσουμε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στον τόπο μας. Ένα χρόνιο αίτημα μετά από πολλές παλινωδίες μπήκε στον δρόμο της υλοποίησης.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν για την επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Κύρια θα πρέπει να συγχαρούμε τους τοπικούς μας βουλευτές και ιδίως τον κ. Παπαδόπουλο που μετά από τρία χρόνια αδιαφορίας και αδράνειας (προσωπικής και συλλογικής) κατάφερε να αναδείξει και να διευθετήσει το ζήτημα με θετικά αποτελέσματα για την Πτολεμαΐδα. Επίσης συγχαρητήρια αξίζουν και στην Δημοτική αρχή η οποία το 2003 εκπόνησε και παρέδωσε ολοκληρωμένη μελέτη για την έλευση τμημάτων ΤΕΙ στην πόλη μας. Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη αγνοήθηκε παντελώς τόσο από το ΤΕΙ όσο και από το Υπουργείο Παιδείας. Έστω και προεκλογικά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εδέησαν να ασχοληθούν με το ζήτημα των σχολών στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Ας είναι και έτσι, άλλωστε το αποτέλεσμα μετράει, το οποίο στην περίπτωση μας χαρακτηρίζεται ως θετικό.

Έτσι λοιπόν παρά την αδράνεια και την ολιγωρία που παρατηρήθηκε κατά το απώτερο αλλά και κατά το πρόσφατο παρελθόν, η Πτολεμαΐδα επιτέλους θα αποκτήσει μερίδιο των όσων δικαιούται αλλά ταυτόχρονα θα μπει και σε μία νέα εποχή, πνευματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής καθώς και οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο η συγκεκριμένη εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει παράγοντα εφησυχασμού για το δίκαιο αίτημα της έλευσης Πανεπιστημιακών σχολών. Άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα οι όποιες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο αφορούσαν την έλευση Πανεπιστημιακών σχολών και όχι σχολών ΤΕΙ. Βέβαια και οι δεύτερες είναι καλοδεχούμενες, παρά ταύτα δεν θα πρέπει ο Δήμος, οι Βουλευτές κ.α να αποκλίνουν από τον κύριο στόχο για τον οποίο έχουν γραφεί και ειπωθεί τόσα πολλά. Η κυβέρνηση μέσα από την συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως να θέλει να «χρυσώσει το χάπι» μεταθέτοντας το θέμα του Πανεπιστημίου εν ευθέτω χρόνο. Ωστόσο το ένα γεγονός (της δημιουργίας ΤΕΙ) είναι ανεξάρτητο από το αίτημα για έλευση Πανεπιστημιακών σχολών στην πόλη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει σύντομα να ληφθούν αποφάσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Δίχως να παρεξηγηθώ, θεωρώ πως παρά το θετικότατο γεγονός της έλευσης ενός τμήματος ΤΕΙ στην πόλη μας, το διεκδικητικό πλαίσιο που τέθηκε πριν 2 μήνες και το οποίο αναφέρονταν στην έλευση Πανεπιστημιακών σχολών πρέπει να παραμείνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μείνουμε πιστοί στα λεγόμενα μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα όπως προαποφασίστηκε δίχως οπισθοχώρηση εξαιτίας του θετικού συμβάντος. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και να μην λειτουργούμε ως «τυχοδιώκτες», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καλό είναι και αυτό» (Το ΤΕΙ).

Ο Δήμος χρειάζεται να ανασκουμπωθεί και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οφείλει να ανακινήσει και πάλι το θέμα της έλευσης Πανεπιστημιακών σχολών. Και τούτο διατυπώνεται διότι θεωρώ πως το Υπουργείο παραμένει αφερέγγυο ως προς το συγκεκριμένο θέμα. (θέλω να πιστεύω επίσης πως η συγκεκριμένη άποψη εξακολουθεί να υπάρχει και σε επίπεδο Δήμου, και πως ξαφνικά δεν έχουν μεταβληθεί όλες οι συνισταμένες).

3 σχόλια:

christos είπε...

ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ;
ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ή ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Π.Χ.;
ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ:
Α.ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ-2001-2005 ΕΙΧΑΜΕ ΜΠΟΥΜ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Β.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Γ.ΚΑΦΕΤΕΡΙΕς-ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ-ΦΑΣΤΦΟΥΝΤΑΔΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ
Δ.Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΛΕΙΠΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΝΑ ΒΙΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 5000 ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ 10-15 ΧΡΟΝΙΑ
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΛΟΓΩ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΑΖΙΚΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΛΟΓΩ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Χ ΒΑΣΗ 10- ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ) ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΙΟ ΩΡΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΕΙ & ΑΕΙ Π.Χ ΚΟΖΑΝΗ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΖΑΝΗ

Alex Vasileiadis είπε...

Φίλε Χρίστο,

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στην διαπίστωση που κάνεις σχετικά με την συνεισφορά των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στην αναπτυξιακή πορεία των πόλεων. Πράγματι δεν αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης και δεν πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ανάπτυξη στην έλευση τους. Επίσης δεν πρέπει να δικαιολογούμε τις υφιστάμενες αδυναμίες στην μη ύπαρξη τους.

Ωστόσο τα αποτελέσματα που αναφέρεις για την πόλη της Κοζάνης δεν θεωρώ πως είναι αμελητέα σε όλα τα επίπεδα. Αντίθετα τα θεωρώ πολύ σημαντικά και ας αναφέρονται αποκλειστικά στον οικονομικό τομέα, όπως διαπιστώνεις ο ίδιος (Δυστυχώς δεν έχω γνώση για το τι συμβαίνει στην Κοζάνη). Φυσικά δεν θεωρώ πως συμβαίνει το ίδιο και με άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Ένα Πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί ως παράγοντας οικονομικής μόνο άνθησης, αλλά και πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής. Μπορώ κάλλιστα να επιχειρηματολογήσω υπέρ αυτής της άποψης, και να σου αναφέρω και παραδείγματα πόλεων για τις οποίες γνωρίζω ορισμένα πράγματα. Ωστόσο πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως η ανάπτυξη της κοινωνίας, του πνεύματος αλλά και της οικονομίας είναι μια αέναη διαδικασία η οποία σύμφωνα με την δική μου άποψη ενισχύεται μέσω της ύπαρξης ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος. Τούτο άλλωστε διαπιστώνεται και από την εγχώρια αλλά και την διεθνή βιβλιογραφία.

Σε αυτό το σημείο θέλω να συμφωνήσω και στην επόμενη διαπίστωση που κάνεις η οποία αναφέρει πως "η ιστορία της ανάπτυξης περιοχών λόγω της δημιουργίας ιδρυμάτων έχει πάψει". Έχεις απόλυτο δίκιο, και αν θέλεις την άποψη μου έτσι πρέπει να συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν περιοχές ολόκληρες να στηρίζονται στην μονοδιάστατη ανάπτυξη που προσφέρει ένας μόνος κλάδος (στην περίπτωση μας η εκπαίδευση). Εμείς στην Πτολεμαΐδα το βιώνουμε καθημερινά αυτό το φαινόμενο γιατί δεν φροντίσαμε να δημιουργηθούν νέοι αναπτυξιακοί πόλοι πέραν της ΔΕΗ.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ πως τμήματα σύγχρονα και ελκυστικά μπορούν να προσφέρουν πολυσήμαντα οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Η Πτολεμαΐδα έχει μεγάλη ανάγκη να απαγκιστρωθεί από την κυριαρχία της ΔΕΗ και να αναζητήσει νέους τρόπους ανάπτυξης (η Κοζάνη θεωρώ πως το έχει ήδη κάνει). Ένα από τα μέσα αυτά σύμφωνα με την άποψη μου είναι και η έλευση Πανεπιστημιακών σχολών. Ενδεχομένως να κάνω λάθος, και τούτο θα αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια.

Παρ' όλα αυτά σε ευχαριστώ για την παρέμβαση και τις απόψεις που κατέθεσες.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη που γράφω εδώ. Μπορείς ν' αλλάξεις το λογότυπο της ΕΒΗΙ, γιατί το photobucket δεν το εμφανίζει; Μπορείς να το βρεις εδώ:

http://eimai-blogger.blogspot.com/2008/03/blog-post_22.html